Εξαιρείται η Νέα Σμύρνη και άλλοι Δήμοι από την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

pekp

Η Νέα Σμύρνη, μαζί με τους Δήμους Αθηναίων,  Ζωγράφου, Καλλιθέας και Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης, εξαιρέθηκαν από την φετινή έναρξη της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων ενίσχυσης της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» αναστέλλεται για ένα έτος η έναρξη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για τους συγκεκριμένους δήμους, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα myota.gr, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η διάταξη κρίνεται απαραίτητη καθώς φέτος ήταν η τρίτη χρονιά της τριετούς μεταβατικής περιόδου σταδιακής εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στους υπόλοιπους 40 δήμους επικρατείας όπως αυτή ορίστηκαν με την κοινή υπουργική απόφαση αριθμός 127860/Δ1/ 13 Αυγούστου 2019 (Β’ 3233).
Δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν προκύψει ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID 19 και συγκεκριμένα της ανυπαίτιας καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν την δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, προκρίνεται η συγκεκριμένη παράταση κατά παρέκκλιση της οριζόμενης σταδιακής προθεσμίας στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985.

Έτσι το άρθρο 1 διαμορφώνεται:
Η παράγραφος 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (Α’ 167) αντικαθίσταται ως εξής: Η φοίτηση όσον νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών σύμφωνα με την παράγραφο 3 γίνει υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων εφαρμοζομένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του νόμου 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς επιτροπής η οποία συγκροτείται με απόφαση των ίδιων. Η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από τους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προέδρους, τους οικείους δημάρχους και τους προέδρους των οικείων συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μέλη. Όλως εξαιρετικά αναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής, Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου.

syrigosΟ Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης Πολύδωρος Συρίγος σε ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook, αναφέρει τα εξής:

«Έφτιαξαν νόμο το 2018 χωρίς να προετοιμάσουν τις ανάλογες υποδομές. Προσπάθησαν να μας μετακυλήσουν τις ευθύνες τους. Είπαν στον κόσμο ότι φταίνε οι δήμοι. Μας κατηγόρησαν ως ανίκανους και χωρίς όραμα. Μας κατηγόρησαν για την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος. Με ψεύδη και συκοφαντίες προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να κάνουν συνδικαλισμό στις πλάτες των Δήμων των παιδιών και των οικογενειών, ενώ χρησιμοποίησαν παράτυπα τα στοιχεία γονιών για την διασπορά τους. Αποφάσισαν μέσα στην κρίση του κορωνοϊού (27.3.2020 ) να επιβάλλουν πρόχειρες λύσεις για τα προνήπια. Αρνήθηκαν να δώσουν λύσεις μόνιμες ακόμη και σε χώρους που πριν λίγα χρόνια ήθελαν. Μέτα μας κατηγόρησαν για μυστική διπλωματία!
Απαντάμε… 3 Χρόνια έχουμε δώσει λύσεις και προτάσεις στο ΥΠΑΙΘ. 3 Χρόνια ζητάμε ανάλογες χρηματοδοτήσεις για να μην στερήσουμε από τους συμπολίτες μας ούτε ένα Δημοτικό ευρώ. 3 Χρόνια ζητάμε μόνιμες σχολικές δομές για τα παιδιά μας. Με ΣΧΕΔΙΟ και ΟΡΑΜΑ με ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ διεκδικούμε τα καλύτερα για τα παιδιά μας και τους συμπολίτες μας. Δεν εκβιαζομαστε, δεν υποχωρούμε!!! Ναι στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση…. Αλλά με σχολικές δομές -αν και υποχρεωτικά προκατασκευασμένες- …φτιαγμένες με ηρεμία και εύλογη χρονική επάρκεια ώστε να είναι ανάλογες του επιπέδου εκπαίδευσης που υπάρχει στην πόλη μας.Παράταση για να είμαστε έτοιμοι το 2021 οργανωμένοι και αντάξιοι των προσδοκιών των συμπολιτών μας. Δεν δεχτήκαμε να ξεπετάξουμε σε 3 μήνες χώρους εκπαίδευσης. Πετύχαμε να εξαιρεθούμε.Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε διπλάσια χρηματοδότηση από άλλους Δήμους για να φτιάξουμε σύγχρονες σχολικές δομές.Πετύχαμε να ενταχθούν στην ΕΕΤΑΑ για vouchers όλα τα παιδιά της πόλης μας που είναι δυνητικά δικαιούχοι και έχουν γεννηθεί το 2016. Πετυχαμε τα παιδιά αυτα να έχουν θέση στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμους μας.Πάνω από όλα όμως πετύχαμε ομαλή μετάβαση στην νέα πραγματικότητα. Οχι στις προχειρότητες. Με πείσμα επιμονή και ανυποχώρητη διεκδίκηση πετυχαίνουμε τα καλύτερα για τους Νεοσμυρνιους. Οραμα, Επιμονή, Σχέδιο, Διεκδίκηση… παιδεία για όλους, ασφάλεια για παιδιά και εκπαιδευτικούς».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ (LINK)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s