Μιχάλης Σταυριανουδάκης: «16 δισεκατομμύρια στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού»

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις προτεραιότητες που θέτει για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διατίθενται σε αυτή. Με τα 3,1 δισεκατομμύρια που εκρέουν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συν το «Φιλόδημος Ι», 774 εκατομμύρια από το «Φιλόδημος ΙΙ», 1,5 δις από το παλιό ΕΣΠΑ, 7 δισεκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑκαι τα 3,3 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα προδιαγράφει τη μεταμόρφωσή της.

Το όραμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την βιώσιμη και ισόρροπη πρόοδο της χώρας ενσαρκώνεται μέσα από έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που εστιάζει σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω μιας πολιτικής κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης.

Σε αυτό το όραμα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται να αξιοποιήσουν προγράμματα και πόρους ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων δίνει την ευκαιρία να συνδιαμορφωθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με την υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών οι ΟΤΑ ‘α και ‘β βαθμού οδηγούν μέσα στα επόμενα επτά χρόνια τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Η άμεση απορροφητικότητα θα αυξήσει τη διαπραγματευτική για τη διεκδίκηση νέων κονδυλιών από την Ε.Ε. Η διάθεση των οικονομικών πόρων στην αγορά θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Η αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων θα φέρει και άλλα χρήματα από την Ε.Ε..Παράλληλα, τα έργα με υψηλό αναπτυξιακό αποτύπωμα θα συνδράμουν θετικά σε ποικίλους τομείς.

Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την πρώτη κιόλας φάση των έργων, συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο. Το βασικό όφελος από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με έργα που αλλάζουν ριζικά την όψη της Ελλάδας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι ξεκάθαρο πως η φράση: «Το είπαμε. Το κάναμε» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά η ταυτότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη.

  • Το άρθρο του κ. Σταυριανουδάκη δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα» το Σάββατο 17 Ιουλίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s