Ξεκίνησε η χωριστή συλλογή Βιοαποβλήτων και στις κατοικίες του Δήμου Νέας Σμύρνης

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ξεκίνησε μία ακόμα πρωτοπόρο και καινοτόμο δράση στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής, εντάσσοντας στην καθημερινότητα των δημοτών ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαπόβλητα).

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της δράσης αναφέρει:
Με στόχο την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας (άρθρο 50 του Ν.4819/2021),που αναφέρει την υποχρέωση όλων να συμμετέχουν στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ο Δήμος προχωράει σε σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος καφέ κάδου στις επιχειρήσεις και στις κατοικίες μέχρι το τέλος του 2022.

Στις 09 Νοεμβρίου με σύνθημα«Δίνουμε ανάσα στη Γη»,ξεκίνησε η σταδιακή τοποθέτηση καφέ κάδων σε μία πιλοτική περιοχή 150 κτιρίων του Δήμου.Μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης,800 και πλέον νοικοκυριά παρέλαβαν δωρεάν έναν μικρό καφέ κάδο κουζίνας μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για τη συλλογή του υλικού, καθώς και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό.Το πρόγραμμα καφέ κάδου εφαρμόζεται πιλοτικά στα κτίρια επί των οδών Αγνώστων Μαρτύρων, Παμφυλίας, Χρυσουπόλεως, Συκουτρή, Δεπάστα, Κύπρου, Ενόπης, Σεβαστείας, Νίκαιας, Μυριοφύτου και Αρκαδιουπόλεως και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλον τον Δήμο.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσηςκ. Κρικρής Γιώργος, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καφέ κάδου, ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, επικοινώνησε τα οφέλη συμμετοχής και έλυσε οποιαδήποτε απορία είχαν σχετικά με το νέο ρεύμα ανακύκλωσης.

Επιπλέον, στόχος είναι το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα καφέ κάδου να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του Δήμου. Ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα100 και πλέον επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οπωροπωλεία, ανθοπωλεία, υπεραγορές, παιδικοί σταθμοί και λαϊκές αγορές του Δήμου, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακύκλωσης.

Οδηγίες για τον καφέ κάδο

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.

Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

Πρακτικές συμβουλές

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Το πρόγραμμα συλλογής

  • Η 1η συλλογή ξεκίνησε την Τρίτη 09 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιείται από τον Δήμο με ειδικό όχημα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί.
  • Το υλικό που συλλέγεται στον μικρό κάδο κουζίνας θα οδηγείται για αποκομιδή στον εξωτερικό κοινόχρηστο κάδο, από το προηγούμενο βράδυ.

Μαθαίνουμε περισσότερα και συμμετέχουμε

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα του Δήμου http://www.neasmyrni.gr.

Τα νοικοκυριά που δεν έχουν παραλάβει εξοπλισμό στην εν λόγω περιοχή, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τον Δήμο: τηλ.: 213 2025872 & 1568, email: kathariothta@neasmyrni.gr.

Δίνουμε ανάσα στη  Γη! Κρατάμε τον Δήμο Νέας Σμύρνης καθαρό μαζί!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s