Πέτρος Κουκάς: «Αναβαθμίζοντας το Αστικό Πράσινο στη Νέα Σμύρνη»

Ο ρόλος του Αστικού Πρασίνου, δηλαδή των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι διαμορφώνει έναν ιστό που δομεί και διατρέχει την πόλη αναβαθμίζοντας την εικόνα και ποιότητα του αστικού τοπίου, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς αντανακλά τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία.

Ο Δήμος μας διαθέτει στον αστικό του ιστό, εκτός από τον κεντρικό πνεύμονα πρασίνου, το Άλσος Νέας Σμύρνης, ένα ευρύ δίκτυο μικρότερων σε κλίμακα χώρων. Πρωταρχική μου μέριμνα είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση και αυτών των χώρων πρασίνου μέσω της υιοθέτησης μιας οικολογικής προσέγγισης σχεδιασμού, διαχείρισης και συντήρησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκτεταμένες αναπλάσεις, που λαμβάνουν χώρα, έχουν ως στόχο όχι μόνο την αισθητική και περιβαλλοντική βελτίωση των χώρων πρασίνου στις γειτονιές της πόλης μας (κλάδεμα, δενδροφύτευση, βάψιμο, επισκευή κρασπέδων κλπ.) αλλά την γενικότερη αναβάθμιση του αστικού χώρου (π.χ. εγκατάσταση επαρκούς φωτισμού). Μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την αναβάθμιση 4 πλατειών του Δήμου μας (επί των οδών: Χρυσοστόμου Σμύρνης, Βασιλέως Γεωργίου, Ηροδότου, Ελ. Βενιζέλου & Χρυσουπόλεως), όπως επίσης και της περιμέτρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Ενώ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε με την ανάπλαση του Άλσους Νέας Σμύρνης(η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο 2022), των νησίδων επί της οδού Εφέσου (από το ύψος της οδού Πλαστήρα έως την Ελευθερίου Βενιζέλου), της πλατείας Πολυτεχνείου καθώς και του πεζοδρόμου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ.

Παράλληλα ξεκινήσαμε και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα το κλάδεμα και την κοπή δένδρων τόσο στα πάρκα όσο και στους δρόμους της Νέας Σμύρνης από πιστοποιημένους τεχνικούς. Το σύνολο των δένδρων του Δήμου Νέας Σμύρνης ανέρχεται σε περισσότερα από 12.000 , από τα οποία τα 11.500 είναι ώριμα δένδρα μεγάλης ηλικίας που απαιτούν κλαδευτικούς χειρισμούς συντήρησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι νεαρά δένδρα που απαιτούν κλάδεμα σχηματισμού. Οι εργασίες κλαδέματος  αποσκοπούν στην διατήρηση της καλής υγείας και δομής των δένδρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των «επικίνδυνων» (λόγω σήψης κορμού, ύψους ή κλίσης προς κατεύθυνση με κίνδυνο πτώσης) δένδρων, προχωρήσαμε έγκαιρα στο κλάδεμά τους. Τα συγκεκριμένα δένδρα κλαδεύτηκαν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για πεζούς και οχήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η κοπή των δένδρων αποτέλεσε επιτακτική ανάγκη, καθώς η ανάπτυξή τους δημιουργούσε προβλήματα ασφαλείας σε περαστικούς, αυτοκίνητα ή ακόμα και σε καλώδια της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών διατηρούμε στενή και διαρκή συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, η οποία είναι υπεύθυνη για την συλλογή των κλαδιών από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές πολυκατοικιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και με σκοπό την προστασία του Αστικού Πρασίνου, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα μεταφύτευσης δένδρων από πεζοδρόμια, σε περιπτώσεις που προκύπτει ανάγκη απομάκρυνσης εξαιτίας ανέγερσης οικοδομής. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία μας δεν επιτρέπει την κοπή αυτών των δένδρων, σεβόμενη την σημασία τους για την πόλη και υποχρεώνει τους κατασκευαστές στην μεταφύτευσή τους.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μας σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ προχώρησε στην μεταφύτευση δύο υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων (στην συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Ελευθερίου Βενιζέλου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Αϊδινίου) και άλλων τριών ελαιοδένδρων στην πλατεία Άνοιξης.

Τέλος, στοχεύουμε στην δημιουργία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενός σύγχρονου Δημοτικού Φυτωρίου το οποίο θα περιλαμβάνει ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά. Το Φυτώριο θα είναι επισκέψιμο και στο πλαίσιο αυτού θα διοργανώνονται δράσεις σε συνεργασία με σχολεία του δήμου μας, ώστε να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, μέσω διαφόρων προγραμμάτων όπως αυτό της «υιοθεσίας φυτών».

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους εργαζομένους στην Υπηρεσία Πρασίνου που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην προσπάθειά μας και βρίσκονται κάθε μέρα στις επάλξεις για να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης. Βέβαια όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την πολύτιμη στήριξη του Δημάρχου μας κου. Σταύρου Τζουλάκη.

Στόχος μας είναι η μέγιστη αξιοποίηση των χώρων πρασίνου της πόλης μας.

Πέτρος Κουκάς
Αντιδήμαρχος Αστικού Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας

Πηγή: Nea Smyrni Radio TV

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s