Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

«Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει

και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει..­.»

(Κοντάκιο των Χριστουγέννων)

Εν μέσω πανδημίας για δεύτερη χρονιά, αγαπητοί μου αδελφοί, έφθασε και πάλι η μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης, η γέννηση του θεανθρώπου Κυρίου μας.

Η πανδημία σπέρνει τον φόβο και εκπέμπει «οσμή θανάτου» (Β’ Κορ. 2,16). Ο φόβος και η αγωνία πολιορκεί νύχτα και μέρα τις ανθρώπινες καρδιές. Παντού, σ᾽ ολόκληρο τον πλανήτη μας. Και ο θάνατος, πικρός και ανελέητος, αρπάζει από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα. Μέσα στις Μ.Ε.Θ. καταλήγουν καθημερινά κάθε ηλικίας άνθρωποι χτυπημένοι από τον φονικό ιό. Μόνοι. Χωρίς να μπορούν να δουν τους δικούς τους έστω και για τελευταία φορά. Να τους αποχαιρετήσουν αναχωρώντας για το μεγάλο ταξίδι.

Η γέννηση του Κυρίου μας, από την άλλη, σκορπά χαρά. Εκπέμπει το μήνυμα της λύτρωσης. Ευαγγελίζεται τη σωτηρία του ανθρώπου. Μας χαρίζει ελπίδα.

Κι εμείς οι χριστιανοί με ανάμικτα αισθήματα και υπό συνθήκες πρωτόγνωρες συναθροιστήκαμε σήμερα στις εκκλησιές μας για να λατρεύσουμε τον ενανθρωπήσαντα Σωτήρα μας και να μετάσχουμε στην κοινωνία του Σώματος και του Αίματός Του.

Για μια ακόμη φορά με έκπληξη και θαυμασμό στεκόμαστε μπροστά στο μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως και με τη δύναμη που χαρίζει η πίστη προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το νόημα της μεγάλης εορτής.

* * *

Με χαρά και συγκίνηση, ψάλλοντας το Κοντάκιο της εορτής, οι χριστιανοί αναφωνούμε : «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει..­.». Ο υπερούσιος Θεός, ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος. Έρχεται στη γη, κοντά μας, και προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση μας. Για να μας λυτρώσει από την αμαρτία και τη φθορά. Για να ανακαινίσει τις υπάρξεις μας. Για να μας χαρίσει το πλήρωμα της αληθινής ζωής. «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι» (Ιω. 10,10).

Πως ήρθε ο Κύριος στον κόσμο; Μέσω της Παρθένου Μαρίας. «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει..­.». Ἡ ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ συλλαμβάνει στα σπλάχνα της τον Κύριο «εκ Πνεύματος Αγίου». Και παραμένοντας Παρθένος Τον γεννά στη Βηθλεέμ. Το θαυμαστό γεγονός υπερβαίνει τη λογική μας. Αναστέλλει τους νόμους της φύσεως. Αποτελεί απερινόητο μυστήριο.

Αυτό μας επισημαίνουν οι στίχοι του συναξαρίου της εορτής: «Θεός το τεχθέν, η δε Μήτηρ Παρθένος· Τι μείζον άλλο καινόν είδεν η Κτίσις;» Δηλαδή : Το βρέφος που γεννήθηκε είναι Θεός· αληθινός Θεός. Και η Μητέρα Του παραμένει Παρθένος. Τι άλλο μεγαλύτερο θαύμα είδαν οι άνθρωποι;

* * *

 Ο Χριστός μας γεννήθηκε σε μια σπηλιά από αυτές που υπήρχαν στα υψίπεδα της Βηθλεέμ, στις οποίες οι βοσκοί οδηγούσαν τα ζώα τους για να περάσουν τη νύχτα. Γιατί; «Διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι». Γιατί δεν βρήκαν μέρος στο πανδοχείο (Λουκ. 2,7). Οι άνθρωποι δεν θέλησαν να προσφέρουν κατάλυμα για να φιλοξενηθούν η Παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ. Ωστόσο, η γη προσέφερε κατά τον ιερό υμνογράφο στον απρόσιτο Θεό ένα σπήλαιο.

Ο Ιησούς γεννήθηκε σε μια σπηλιά, δίπλα στα ζώα που διανυκτέρευαν εκεί. Και η Παναγία μας Τον σπαργάνωσε και Τον ξάπλωσε σ᾽ ένα παχνί!

Βάθος απρόσιτο ταπεινώσεως ο τρόπος που γεννήθηκε ο Κύριός μας. Ο Θεός μας είναι ο Θεός του σπηλαίου· όχι των βασιλικών ανακτόρων και του αυτοκρατορικού μεγαλείου. Το σπήλαιο της Βηθλεέμ είναι και θα παραμένει αιώνια ο μεγάλος δάσκαλος της χριστιανικής ταπεινώσεως. Μόνο μέσα από το μονοπάτι της ταπεινώσεως μπορούμε να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Ούτε στα μέγαρα και τις επαύλεις του κόσμου τούτου. Ούτε στους φωταγωγημένους δρόμους των μεγαλουπόλεων μας και τις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων μας. Ούτε στα ολονύχτια ρεβεγιόν και την κραιπάλη των διασκεδάσεών μας.

* * *

 Κατά τα φετινά Χριστούγεννα, πατρικά σας παρακαλώ, να θυμηθείτε και να προσευχηθείτε θερμά για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που χτυπημένοι από τον θανατηφόρο ιό παλεύουν στα νοσοκομεία για να ξεπεράσουν τη μεγάλη δοκιμασία που τους βρήκε και να κρατηθούν στη ζωή. Προσευχηθείτε ακόμη για τους γιατρούς μας και όλο το υγειονομικό προσωπικό που νυχθημερόν αγωνίζονται στο πλευρό των αρρώστων αδελφών μας. Να τους φωτίζει ο Θεός και να τους ενδυναμώνει στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αλλά και για όλους εκείνους τους αδελφούς μας που έχασαν τη μάχη και κατέληξαν, ας είναι θερμή η προσευχή μας ο Κύριος να τους αναπαύσει «εν χώρα ζώντων».

Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους σας και τις καλές οικογένειές σας ο Κύριος Ιησούς, που για μας και τη σωτηρία μας έγινε άνθρωπος, να σας ευλογεί και να σας χαρίζει κάθε αγαθό.

Ευφρόσυνα κατά Χριστόν Χριστούγεννα!

ο Επίσκοπός σας

† Ο Νέας Σμύρνης ΣΥΜΕΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s