ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Πλήθος εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

Με μία σειρά από εκδηλώσεις, δρώμενα και δράσεις, ο Δήμος Νέας Σμύρνης φέρνει μνήμες από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού και τη Σμύρνη του 1922, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, θα συνεχιστούν τον Ιούνιο-Ιούλιο και θα κορυφωθούν με τις Ιωνικές Γιορτές το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Η αναβίωση των Πανιώνιων Αγώνων και η μεγάλη συναυλία στο γήπεδο του Πανιωνίου, έδωσαν το σύνθημα έναρξης για τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, βιβλιοπαρουσίασεις, εκθέσεις στο Ψηφιακό Μουσείο, επετειακές παραστάσεις θεάτρου σκιών κ.α.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, Βαγγέλης Χατζατουριάν, που έχει την ευθύνη διοργάνωσης όλων των επετειακών εκδηλώσεων, ανέφερε τα εξής:
«Οι συνεργάτες μου κι εγώ είχαμε την έμπνευση εδώ και πολλούς μήνες, στη φετινή μεγάλη επέτειο του Ελληνισμού για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης να δημιουργήσουμε ένα ακόμα γεμάτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα- Φεστιβάλ στο Άλσος της πόλης μας στην πιο όμορφη περίοδο του καλοκαιριού, τον Ιούνιο και  μέρος του Ιουλίου.
Εκδηλώσεις πολιτισμού προσεγμένες, ποιοτικές, πολλές από τις οποίες αποτελούν ξανά δικές μας παραγωγές, δουλεμένες εδώ και πολύ καιρό από όλους μας με έμπνευση, αγάπη και μεράκι.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες της μουσικές και του θεάτρου, όπως ο Μπάμπης Τσέρτος, η Αρετή Κετιμέ, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Στέλιος Διονυσίου, η Ελένη Δήμου, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Κυριάκος Γκουβέντας, η Ασπασία Στρατηγού, η Μαρία Σουλτάτου, η Μαίρη Εσπερ, αλλά και η Άννα Βαγενά, ο Κώστας Αρζόγλου, η Πέμυ Ζούνη, ο Αντώνης Κρόμπας, η Μαρίνα Σαμάρκου και πολλοί άλλοι.
Μοναδικά αφιερώματα στους πιο σημαντικούς συνθέτες της Σμύρνης. Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Σκαρβέλης, Παναγιώτης Τούντας, Απόστολος Καλδάρας, Βαγγέλης Παπάζογλου, Σπύρος Περιστέρης.
Μεγάλες ταινίες με σπουδαίους κινηματογραφικούς δημιουργούς όπως ο Βασίλης Βαφέας, η Μαρία Ηλιού, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κώστας Φέρρης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Άγγελος Φραντζής, πολλοί ακόμα αλλά και σπουδαίους συντελεστές και ηθοποιοί.
Όλα αυτά δουλεμένα με προσοχή, εδώ και μήνες, με στόχο να θυμίσουμε στους παλαιότερους, αλλά και να γνωρίσουμε στα νέα παιδιά, μέσα από τον πολιτισμό και τις τέχνες, την πιο σημαντική σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού.
Σας περιμένω στο δροσερό, αλλά και υψηλής αισθητικής και ασφάλειας χώρο του θεάτρου του Άλσους, που φέτος στήσαμε νωρίτερα, λόγω της μεγάλης επετείου των 100 χρόνων.

Το ετήσιο πρόγραμμά μας επεκτείνεται, πάντοτε με όχημα της αλησμόνητες πατρίδες, με:
* ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
* ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
* ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ… με το Φεστιβάλ των Ιωνικών Γιορτών που πραγματοποιείται και φέτος τον Σεπτέμβριο στο θέατρο του Άλσους, με 40 μέρες πολιτισμού, θέατρο, χορό, συναυλίες, αφιερώματα αλλά και μια μεγάλη ενότητα αφιερωμένη στη Σμύρνη».