«Χαστούκι» στον Ερντογάν από τους δημάρχους Αθήνας και Σμύρνης

Ηχηρό μήνυμα-«χαστούκι» στην όξυνση που προσδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ρατζίπ Ερντογάν, αποτελούν τα μηνύματα που εξέπεμψαν με τη συνάντηση αλλά και τις δηλώσεις τους , οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Σμύρνης Tunç Soyer, στην ελληνική πρωτεύουσα
Οι δυο δήμαρχοι έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις, με το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, να τονίζει στις δηλώσεις που προέβησαν μετά τη συνάντηση:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, από <κάτω προς τα πάνω>, χτίζοντας γέφυρες»
Η συνάντηση των δυο δημάρχων, ιδιαίτερα αυτή τη συγκυρία, όπου ο Ερντογάν απειλεί, εκβιάζει και παραβαίνει κάθε όριο της διεθνούς πρακτικής, αναδεικνύει την αξία που έχει η διπλωματία των πόλεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “γέφυρα” ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους λαούς.
Καλωσορίζοντας το δήμαρχο της Σμύρνης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας , ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για «έναν επιφανή εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ανοιχτούς ορίζοντες».
Όπως είπε συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας και Σμύρνης, ειδικά στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσα από την ανταλλαγή πρακτικών.

« Οι πόλεις μπορούν να είναι μόνο αδέρφια ή φίλοι»

Ανάλογα μηνύματα συνεργασίας έστειλε στις δηλώσεις του και ο δήμαρχος της Σμύρνης, λέγοντας, η Μεσόγειος μάς ενώνει όλους.
«Έχουμε πολλά κοινά και θα πρέπει να δείξουμε στους λαούς μας ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μπορούν να εξελιχθούν, ούτως ώστε να εδραιώσουμε όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την ανάπτυξη και τη συνεργασία», υπογράμμισε.
Επίσης πρόσθεσε ότι «με τον Δήμαρχο Αθηναίων, συζητήσαμε και βρήκαμε πολλούς τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή. Οι πόλεις» συμπλήρωσε, «δεν μπορούν να είναι εχθροί, μπορούν να είναι μόνο αδέρφια ή φίλοι».
Ο κ. Soyer, σημείωσε ακόμη ότι «το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι η βιωσιμότητα των πόλεων, και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει πρωτίστως να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, για το καλό των λαών μας τώρα και στο μέλλον». Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, όχι μόνο στον πολιτισμό και στις τέχνες, αλλά και στη γαστρονομία και στον επισιτισμό. Για όλα αυτά τα διεθνή ζητήματα, μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα από τη συνεργασία», είπε.


Πηγή: news-ta.gr