Πολιτιστικός – Ψυχαγωγικός και εκδρομικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας» Νέας Σμύρνης

Ο «Φοίνικας» είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους της Νέας Σμύρνης. Έχει ιδρυθεί το 1935 και από τότε δραστηριοποιείται για σχεδόν εννέα δεκαετίες. Από τη διοίκηση του συλλόγου «Ο Φοίνικας» λάβαμε ενημερωτικό σημείωμα με την ταυτότητα του συλλόγου, τις δράσεις του και τρόπους επικοινωνίας-εγγραφής.

Αναλυτικά:

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ; 

  • Γνωρίζετε τον παλαιότερο εν ενεργεία σύλλογο στη Νέα Σμύρνη;

 Ο Φοίνικας ιδρύθηκε το 1935 στη Νέα Σμύρνη ως εξωραϊστικός σύλλογος, με πρόεδρο τον αείμνηστο Σ. Ραζή και βαδίζει ήδη προς την ένατη δεκαετία συνεχούς λειτουργίας. Το σημερινό μας έμβλημα, φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον συμπολίτη μας σκιτσογράφο ΚΥΡ.  

  • Γνωρίζετε την εξωραϊστική μας δράση;

Οι θεμελιώδεις ανάγκες του νεοπαγούς Δήμου Νέας Σμύρνης  αποτέλεσαν την κύρια αιτία ίδρυσης του Φοίνικα. Από το 1935, οι πρωτοβουλίες του συλλόγου, οδήγησαν στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας και συνδιαμόρφωσαν την εικόνα της πόλης μας. Περισσότερα από 1500 δενδρύλια έχουν φυτευτεί από τα μέλη μας. Δημιουργήσαμε αλσύλλια, λάβαμε πρωτοβουλίες για τη χάραξη δρόμων (πχ η οδός Αρτάκης), πρώτοι τονίσαμε την αναγκαιότητα της διεύρυνσης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, εμπνευστήκαμε τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου στην οδό Αμισσού. Επιπλέον, συμβάλαμε στο σχεδιασμό λεωφορειακών γραμμών, αργότερα στην πύκνωση των δρομολογίων και εν συνεχεία στη ζεύξη της Άνω Νέας Σμύρνης με τον Ηλεκτρικό Σταθμό Καλλιθέας. Εκπρόσωπος του Φοίνικα παρευρίσκεται στα Δημοτικά Συμβούλια κι έτσι έχουμε πετύχει την από κοινού  1  διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας ενάντια σε κακόβουλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς (πχ η διατήρηση της πλατείας Δεξαμενής). Η δημιουργία του Ταχυδρομείου καθώς και των πρώτων Δημοτικών Σχολείων της πόλης αποτελούν επίσης έργα που εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε για την υλοποίησή τους ο σύλλογός μας. 

  • Γνωρίζετε την εκδρομική μας δραστηριότητα;

 Οι συνθήκες διαβίωσης και οι ανάγκες των συμπολιτών μας σταδιακά αλλάζουν, ο Φοίνικας ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής περιλαμβάνει πλέον και εκδρομικές δράσεις. Αρχικά, παρείχε τη δυνατότητα να απολαύσουν οι Νεοσμυρνιώτες οργανωμένα θαλάσσια μπάνια σε εποχές όπου δεν υπήρχε συγκοινωνία προς τη θάλασσα. Εν συνεχεία ολοένα κι εμπλουτίζει τους προορισμούς του. Κατά συνέπεια, έχουμε αποκτήσει εμπειρία στο σχεδιασμό και διοργάνωση εκδρομών σε τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος με διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, προσφέροντας πάντα στα μέλη και τους φίλους μας ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις. Για μας είναι πρόταγμα η ψυχαγωγία σε αρμονία με την πνευματική ανάταση και τον φυσιολατρικό τρόπο ζωής. 

  • Γνωρίζετε την πολιτιστική μας δράση;

 Με μία ακόμα τροποποίηση του καταστατικού μας, αποφασίσαμε πριν αρκετές δεκαετίες να συνδράμουμε στην κοινή προσπάθεια που στόχευε στην προώθηση πνευματικών και πολιτιστικών δρωμένων στην πόλη μας. Επί σειρά ετών ο Φοίνικας διατήρησε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου στη Νέα Σμύρνη, παράλληλα διοργάνωσε πρωτότυπα αθλητικά τουρνουά για παιδιά αλλά και παρουσίασε πολυάριθμες ομιλίες και εκδηλώσεις (στην αίθουσα του συλλόγου αλλά και στο Mέγαρο του αδελφού σωματείου της Εστίας Νέας Σμύρνης), στις οποίες προσκάλεσε ως εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες. Ακόμα, διοργανώνουμε τακτικά θεατρικές εξόδους, επιλέγοντας τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις των αθηναϊκών θεάτρων. Για τη δράση και την προσφορά του, ο σύλλογός  μας έχει βραβευθεί από την Εστία Νέας Σμύρνης.

  • Θα σας ενδιέφερε να παρακολουθείτε τις δράσεις του Φοίνικα και να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις μας;

Όνειρο όλων μας είναι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας αλλά και να ακούσουμε τις απόψεις και τις ιδέες σας. Θα χαρούμε να γνωριστούμε από κοντά στην αίθουσα του συλλόγου Βιθυνίας 4, Νέα Σμύρνη (Τρίτη κ Πέμπτη 10.30 – 13.30). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 210-9331436 και στο 210-9331102 .Ο Φοίνικας παρά το πλούσιο παρελθόν του, είναι πλήρως εξοικειωμένος  με τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας info@phoenixneassmyrnis.gr ή ακολουθείστε  μας στο facebook: https://www.facebook.com/www.phoenixneassmyrnhs.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ:

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Σάββατο 19/11/2022

Εκδρομή στο πανέμορφο Ναύπλιο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Τετάρτη 7/12/2022

Θέατρο Ιλίσια παράσταση Da (Γρηγόρης Βαλτινός).

Κυριακή 18/12/2022

Χριστουγεννιάτικη συνεστίαση.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Κυριακή 8/1/2023

Εκλογές ΦΟΙΝΙΚΑ (στο γραφείο του συλλόγου οδός Βυθινίας 4, Ν. Σμύρνη, στάση τραμ Μεγ. Αλεξάνδρου).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ