Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Συμέων

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

Χριστούγεννα, αγαπητοί αδελφοί,
η κορυφαία εορτή της πίστεώς μας· «η μητρόπολις των εορτών», όπως την ονόμασε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Και Χριστούγεννα σημαίνουν την ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Θεός Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, έρχεται στον κόσμο. Προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση μας. Γεννιέται σε μια γωνιά της γης, στη Βηθλεέμ, «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεώς μας. Οι προφητείες εκπληρώνονται. Η πρόρρηση του προφήτου Ησαΐα γίνεται πραγματικότητα: «Παιδίον, εγεννήθη ημίν, Υιός, και εδόθη ημίν» (Ησ. 9,6).

Ο Κύριός μας Ιησούς νεογέννητο βρέφος! Σε ένα σπήλαιο, γιατί δεν βρέθηκε μέρος σε κάποιο πανδοχείο. Και ως νήπιο αντί σε κούνια, τοποθετήθηκε σε μια φάτνη· σ᾽ ένα παχνί. Εκεί τον βρήκαν και τον προσκύνησαν οι ταπεινοί βοσκοί της περιοχής, οδηγημένοι από τον άγγελο του Θεού. Κι εμείς οι πιστοί, συναγμένοι σήμερα στους Ιερούς Ναούς μας, Τον προσκυνούμε ευλαβικά με τις καρδιές μας πλημμυρισμένες από αγάπη και ευγνωμοσύνη γι᾽ Αυτόν που «έκλινεν ουρανούς και κατέβη» (Β’ Βασ. 22,10) κι έγινε άνθρωπος «δι᾽ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν».       

* * *

Ο Κύριος Ιησούς νεογέννητο βρέφος! Όπως όλα τα νεογέννητα βρέφη του κόσμου, εικόνες ζωντανές του θείου δώρου της ζωής. Μυστήριο και θαύμα η ανθρώπινη ύπαρξη από την ώρα της σύλληψης μέχρι την ώρα που γεννιέται, και με το πρώτο κλάμα του ως βρέφος δηλοποιεί την παρουσία του στον κόσμο.

Γι᾽ αυτό κι εμείς οι χριστιανοί, πιστεύοντας πως η ζωή αποτελεί ατίμητο δώρο του Θεού, αρνούμαστε και καταδικάζουμε την έκτρωση. Την θεωρούμε φόνο μιας ανυπεράσπιστης ζωής, που κι αν ακόμη οι ανθρώπινοι νόμοι το επιτρέπουν, μια χριστιανή μητέρα και ένας χριστιανός ιατρός είναι ανεπίτρεπτο να το πράξουν.   

* * *

 Η έλευση ενός παιδιού είναι πηγή χαράς. Το επισημαίνει ο Κύριός μας (Ιω. 16,21). Το ομολογεί ο ευλαβής λαός μας: «Τα παιδιά είναι ευτυχία!». Πα­ράλ­λη­λα, όμως, και υπόθεση ευθύνης. Αποτελεί χρέος μας, πρωτίστως των γονέων, η καλή ανατροφή των παιδιών μας. Η χριστιανική διαπαιδαγώγησή τους. Η διαφύλαξή τους από αναρίθμητους κινδύνους που τα απειλούν. Η προστασία τους από όσους μηχανεύονται δόλια να τα εκμεταλλευτούν, τραυματίζοντας βάναυσα την ηθική και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τα όσα τελευταία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μας έκαναν κυριολεκτικά να τρομάξουμε. Να αναλογιστούμε την έκταση και το βάθος της διάβρωσης στη σύγχρονη κοινωνία. Και δυστυχώς στα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα συνεργούν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και το σκοτεινό και ανέλεγκτο διαδίκτυο.

* * *

 Ο Κύριος Ιησούς παιδί!  «Παιδίον εγεννήθη ημίν». Αυτό το θαυμαστό γεγονός γιορτάζουμε σήμερα. Όμως δεν μένουμε μόνο στον εορτασμό. Ως χριστιανοί αγαπούμε τα παιδιά· όχι μόνο τα δικά μας, αλλά όλου του κόσμου. Όπου κι αν βρίσκονται. Όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους, η θρησκεία τους, το χρώμα της επιδερμίδας τους.

Αξιώνουμε από τους μεγάλους και τρανούς της γης να σέβονται τα παιδιά του κόσμου. Αποδοκιμάζουμε την εκμετάλλευση του παιδιού στον πόλεμο, στον χώρο της εργασίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα φαινόμενα, όπως η παιδική πορνεία, η παιδοφιλία, η σεξουαλική εν γένει εκμετάλλευση της αθώας παιδικής ηλικίας. Αγωνιζόμαστε να προσφέρουμε ο,τι μπορούμε στα παιδιά, που σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας υποφέρουν. Στερούνται στοιχειώδη πράγματα. Πεθαίνουν     —τι τραγικό!— καθημερινά από την πείνα. 

* * *

Προσφιλέστατοι αδελφοί μου,

Ο λυτρωτής και Σωτήρας μας ενανθρώπησε. Έγινε παιδί. Είναι το «νέον παιδίον» και ταυτόχρονα «ο προ αιώνων υπάρχων Θεός».

Καθώς σήμερα εορτάζουμε τη γέννησή Του, Τον προσκυνούμε ευλαβικά. Διαδηλώνουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας προς το υπερούσιο πρόσωπό Του.

Παράλληλα, Τον παρακαλούμε να ευλογεί τα παιδιά όλου του κόσμου και να τα φυλάσσει από κάθε κακό.  

Με πολλή εν Χριστώ πατρική αγάπη
ο Επίσκοπός σας
† Ο Νέας Σμύρνης ΣΥΜΕΩΝ