ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Εκδήλωση ΚΚΕ προς τιμήν των 80 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ

Με την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Νότιου Τομέα του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτή Επικρατείας του Κόμματος, ξεκίνησαν την Πέμπτη 2/2 οι εκδηλώσεις τιμής της ΚΟ Αττικής για τα 80 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ. Το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση των Οργανώσεων Νότιου Τομέα που έγινε το απόγευμα στον κατάμεστο κινηματογράφο «Καλυψώ». Παρευρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μάκης Μακρής μέλος της ΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και οι επίσης υποψήφιες εκεί, Στέλλα Βαλαβάνη και Νάντια Στεφανίδη.

Έξω από την αίθουσα του κινηματογράφου, υπήρχε μια μικρή έκθεση με στοιχεία για την τιτάνια αυτή μάχη καθώς και το χρονικό της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του σποτ του ΚΚΕ για την επέτειο εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ρούλα Ελευθεριάδου, Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας, υποψήφια βουλευτής Νοτίου Τομέα του ΚΚΕ η όποια αναφέρθηκε αναλυτικά στην διεξαγωγή της μάχης του Στάλινγκραντ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η νικηφόρα έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ έδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού κατά του καπιταλισμού που γεννάει τον φασισμό. Το Στάλινγκραντ ήταν και είναι σταθμός της Ιστορίας, αποτύπωμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, έμπρακτη εφαρμογή της κομμουνιστικής συνείδησης, κομμάτι της λαϊκής ψυχής, και έμπνευση για τις νεότερες γενιές. Μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εδώ και 30 χρόνια, η προσπάθεια να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν τον σοσιαλισμό, αγριεύει όλο και περισσότερο.

(…) Όση λάσπη και να ρίχνουν για το σοσιαλισμό και την ιστορική και ηρωική διαδρομή των μπολσεβίκων-κομμουνιστών, δεν μπορούν να παρασύρουν όλους και ειδικά αυτούς που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν από κοντά την προσφορά του σοσιαλισμού. Να μην επηρεάζονται από τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης και να μην παρασύρονται από τα επιχειρήματα της ρώσικης κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία καπηλεύεται τα φιλοσοβιετικά και αντιφασιστικά συναισθήματα του ρώσικου λαού».

Κάλεσε ακόμη σε ενίσχυση του ΚΚΕ ενώ ειδικότερα υπενθύμισε πως ήταν το μόνο πού κατέθεσε τροπολογία για τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος.

Όπως εξήγησε η Χρ. Παναγιωτακοπούλου, μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη του Στάλινγκραντ «τιμάμε τη Σοβιετική Ένωση, τον λαό της, τον Κόκκινο Στρατό, τιμάμε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Μπολσεβίκων, που ήταν επικεφαλής και καθοδηγητής αυτού του τιτάνιου αγώνα», που έκρινε όχι μόνο τα αποτελέσματα των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, αλλά τη συνολική έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δίνοντας «πνοή και δύναμη στα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα, στην ανάπτυξη του ένοπλου αγώνα που στη χώρα μας με μπροστάρη το ΚΚΕ έγραψαν σελίδες το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, το ΕΛΑΝ, η ΟΠΛΑ και μετέπειτα ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας».

Επισήμανε ότι αυτή η εποποιία καθώς και πολλές άλλες μάχες επιβεβαιώνουν περίτρανα πως «ο ένοπλος λαός με πίστη στο δίκιο του, με εμπιστοσύνη στη δύναμή του, με ατσαλένια πειθαρχία και θέληση και καθοδηγητή την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, μπορεί να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο, μπορεί να κάνει το αδύνατο, μπορεί να νικήσει».

Υπογράμμισε πως 80 χρόνια μετά «τα επιτελεία του εκμεταλλευτικού συστήματος κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σβήσουν τη φλόγα της αληθινής ιστορίας, που γράφτηκε με το αίμα των λαών», με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ που έχει βαφτίσει την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, «Μέρα της Ευρώπης» κι έχει κάνει επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Τόνισε πως «ό,τι γράφτηκε με αίμα δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι» και πως «σ’ αυτήν τη χώρα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπάρχει Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας με ισχυρούς δεσμούς μέσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία που μπορούν με τη δράση τους όχι μόνο να υψώνουν τείχος αλλά και να δημιουργούν στις εργατικές συνειδήσεις αντισώματα απέναντι στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη και τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας».

Για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γιατί «όλοι προσκυνάνε την ΕΕ, αυτή την ιμπεριαλιστική ένωση δίνοντάς της χαρακτηριστικά που δεν έχει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει» γιατί είναι ένωση του κεφαλαίου, ενώ «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ανέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια τη δράση της Χρυσής Αυγής, γιατί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης έβγαλε πολύ βρώμικη δουλειά ως μακρύ χέρι του συστήματος».

Ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσφατα παραδείγματα, όπως την άδεια που έδωσε προ ημερών η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της ΕΛ.ΑΣ. και του δήμου της Αθήνας, στη Χρυσή Αυγή για να πραγματοποιήσει συγκέντρωση, το γεγονός ότι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο με υποψήφιους της Χρυσής Αυγής στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου απέναντι στις ταξικές δυνάμεις.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, το οποίο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης για να ασκείται πραγματική και αποτελεσματική πίεση στην όποια κυβέρνηση – όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου, να μπαίνουν εμπόδια, να καθυστερούν αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρχουν ακόμα και κατακτήσεις.

Αντίστοιχα, αναφερόμενη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τον λαό τόνισε ότι μόνο οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι αυτές που «αποκαλύπτουν, ενημερώνουν τον λαό για τις συνέπειες της εμπλοκής στον πόλεμο», αναδεικνύουν «τον χαρακτήρα του πολέμου ως σφαγής των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για το μοίρασμα των αγορών και των ζωνών επιρροής, θέτει το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη, συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική – λαϊκή εξουσία. Και εκει πρέπει να κατευθύνεται η πάλη του λαού».

Η Χρ. Παναγιωτακοπούλου ολοκλήρωσε την ομιλία της με το σύνθημα του Στάλιν στη μάχη του Στάλινγκραντ, «ούτε βήμα πίσω», το οποίο, όπως τόνισε, «εμπνέει και σήμερα τους κομμουνιστές σ’ όλο τον κόσμο.

Εμπνέει και μας για να δώσουμε με αυταπάρνηση, με πείσμα και μαχητικότητα όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και τις εκλογές για ΚΚΕ δυνατό, για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού , της ΕΑΜικής Αντίστασης και από την πάλη του λαού μας την δεκαετία 1940-49, ξεσήκωνοντας τους παρευρισκόμενους. Συμμετείχαν οι: Μαριλίζα Λούντζη, φωνή, Στέφανος Χατζηαναγνώστου φλάουτο, Γιάννης Κοξαρακης κιθάρα και Κώστας Βλαχούτσος, ακορντεόν.

Συναυλία την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. οπότε η ΚΟ Αττικής οργανώνει συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών με τίτλο δανεισμένο από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ: «Πριν τη δόξα ήρθε ο ήλιος στις στέπες και λιώσαν τα χιόνια και ζεστάθηκαν οι καρδιές των ανθρώπων / Υστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο / Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!».

Θα γίνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα). Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Συντελεστές της συναυλίας: Τάσος Βιτσεντζάτος (τρομπέτα), Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Σταύρος Κλαβανίδης (τρομπόνι), Μαριλένα Κοτζιά (βιολί), Τάσος Μπακούρης (κόρνο), Γιάννης Μπόικος (τούμπα), Νίνα Πατρικίδου (πιάνο), Αναστασία Πραματευτάκη (βιολί), Μαρίνα Σαρρή (κλαρινέτο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά).

Πηγή: 902.gr