Ο γνωστός νευρολόγος Γιώργος Καραχάλιος ήταν καλεσμένος στο web κανάλι της Ναυτεμπορικές και μίλησε στην εκπομπή «Naftemporiki Magazine», όπου μίλησε για το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ασθενείς, τις ημικρανίες.
Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή:
Ο πονοκέφαλος και ημικρανίες μπορούν να σχετίζονται και με το άγχος της δουλειάς; Η χαμηλή απόδοση στη δουλειά, το άγχος. Αν είμαι αρκετά αποτελεσματικός και τα λοιπά έχουν σαν αποτέλεσμα το άγχος;
«Άγχος και το στρες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που πυροδοτούν και ημικρανικής κρίσης και βέβαια σχετίζονται και με άλλες μορφές πονοκεφάλου, όπως είναι η κεφαλαλγία τάσης και είναι από τα βασικά πράγματα που δυστυχώς η σύγχρονη ζωή τα έχει φέρει σε πάρα πολύ πρώτο πλάνο. Όλοι μας πάσχουμε από εργασιακό και από άλλου τύπου στρες, το οποίο δυστυχώς σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι πυροδοτούν και ημικρανικές κρίσεις και απλές και άλλες μορφές πονοκεφάλου».
Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη πονοκεφάλων;
«Εάν μπορούμε να τα βάλουμε σε μια μεγάλη ταξινόμηση, ο πονοκέφαλος, ένας πολύ γενικός όρος. Υπάρχουν οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε διάφορα οργανικά αίτια, για παράδειγμα, παθήσεις των ματιών, οι παθήσεις του εγκεφάλου, άλλες ιγμορίτιδα που μπορούν να κάνουν δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες που η βασική είναι ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως ή αθροιστική κεφαλαλγία και άλλες λίγο σπανιότερες μορφές πονοκεφάλου».
Αθροιστική κεφαλαλγία; Αυτό πρώτη φορά το ακούω.
«Πολύ σοβαρή μορφή κεφαλαλγίας ή προκαλεί πάρα πολύ έντονο πόνο, ο οποίος σχετίζεται κυρίως εντοπίζεται κυρίως στο μάτι, ή κοντά στο μάτι. Είναι ένας πολύ οξύς πόνος, πολύ έντονος, ο οποίος δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται όσο καλά θα θέλαμε με φάρμακα που έχουμε, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιος. Δεν έχουν τόσο συχνά ασθενείς με αυτό το πρόβλημα».
Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το φαινόμενο του πονοκεφάλου, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν με πονάει το κεφάλι;
«Να εστιαστούμε στις ημικρανίες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να αποσαφηνίσουμε 100% τι φταίει; Ξέρουμε όμως ότι διάφορες ουσίες οι οποίες βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο για να επικοινωνούν οι νευρώνες μεταξύ τους. Οι νευρομεταβιβαστές παθαίνουν ορισμένες μεταβολές, κάποιες διαταραχές, μια από τις βασικότερες εδώ είναι η σεροτονίνη. Ξέρουμε λοιπόν, όταν πέφτουν για παράδειγμα τα επίπεδα της σεροτονίνης. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν την προδιάθεση, τα αγγεία στον εγκέφαλο υφίσταται μια περιοδική αγγειοσυστολή και αγγειοδιαστολή και αυτό ακριβώς προκαλεί τον πόνο. Ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανική κρίση, Δηλαδή αυτό τον πολύ έντονο πονοκέφαλο που θα βάλει τον ασθενή μας στο κρεβάτι που δεν θα μπορεί να μιλήσει; Θα φοβηθεί το φως, τις φωνές και τα λοιπά μέχρι σήμερα Δεν είναι γνωστό. Ξέρουμε ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, ξέρουμε από εκεί και πέρα ότι είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο σαν φαινόμενο, αλλά το ακριβές αίτιο. Δεν μπορούμε να αποσαφηνίσουμε 100%. Ξέρουμε όμως ότι συνδέεται με το στρες. Ξέρουμε ότι συνδέεται με ορισμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί, διάφορα είδη τυριών. Ξέρουμε ότι σχετίζεται με τη σωματική κόπωση με τη σωματική εξάντληση, με τη νηστεία και φυσικά στις γυναίκες συνδέεται πολύ στενά και με τα οιστρογόνα με τον καταμήνιο κύκλο λεγόμενη Καταμήνιος Ημικρανία που ξέρουμε».
Ποια είναι η διάκριση ανάμεσα σε πονοκέφαλο και ημικρανία;
«Η ημικρανία είναι καταρχήν κάνει επεισόδια, επομένως έχουμε επεισόδια τα οποία είναι πάρα πολύ έντονα από πονοκεφάλου. Διαρκούν πολύ από λίγες ώρες μέχρι και 2 μέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι ένας πόνος ο οποίος αφορά μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού. Είναι η αριστερά, η δεξιά, όχι πάντα στην ίδια, αλλά πολύ συχνά και στην ίδια πλευρά του κεφαλιού. Οι ασθενείς δηλαδή τη βιώνει στην ίδια πλευρά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Συνοδεύεται και από φαινόμενα όπως ένας μεγάλος φόβος, τις φωνές, ένας μεγάλος φόβος στο φως. Οι ασθενείς δεν μπορούν να ανεχτούν ούτε φασαρία, ούτε θόρυβο, ούτε έντονα. Τα φώτα και βέβαια είναι έντονα. Ο ασθενής μας συνήθως είναι στο κρεβάτι, σε ένα σκοτεινό μέρος μέχρι σιγά σιγά να μπορέσει να περάσει. Από κει και πέρα επίσης διαφέρει και ο τρόπος που τον βιώνει τον πόνο στην Ουκρανία βιώνει ένα ο οποίος είναι σαν παλμός, ένα σφυγμός μέσα στο κεφάλι, σαν το κεφάλι να πάει να σπάσει. Τώρα άλλες μορφές πονοκεφάλου, η πιο συχνή που είναι κεφαλαλγία τάσεως, είναι ασθενείς που αισθάνονται 01:01 στεφάνι να σφίγγει το κεφάλι. Είναι ένας πόνος πιο ελαφρυ δηλαδή, ο ασθενής μπορεί να πάει στη δουλειά, μπορεί να δουλέψει, μπορεί να δει τηλεόραση. Για τα λοιπά όμως υποφέρει και εκείνος».
Αυτούς τους πόνους που έχετε προαναφέρει, ποιος είναι αυτός που πρέπει να μας στείλει στο γιατρό, να μας ανησυχήσει τόσο πολύ που θα κλείσουμε αμέσως ραντεβού για να συμβουλευτούμε τον ειδικό;
«Σίγουρα πόνος της ημικρανίας είναι κάτι το οποίο ο ασθενής συνήθως δεν μπορεί να μην πάει στο γιατρό, γιατί είναι πολύ έντονος και ανησυχεί τον ασθενή. Από κει και πέρα, θα έλεγα ότι κάθε ασθενής ο οποίος βιώνει πονοκέφαλο ο οποίος σαν σύμπτωμα είναι κάτι πάρα πολύ συχνά, αφορά περίπου το 60% του γενικού πληθυσμού».
Πάμε στο γιατρό γι αυτό; Με έναν απλό πονοκέφαλο;
«Θα πω όχι σώνει και καλά, αλλά από κει και πέρα, αν ο πονοκέφαλος είναι συχνός, αν είναι έντονος, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, ακόμα και αν δεν είναι τόσο σοβαρός. Να μας οδηγεί σε αυτό πως τα επείγοντα ενός νοσοκομείου καλό είναι να αξιολογηθεί από έναν γιατρό και ο βασικός λόγος καλύτερα από έναν ειδικό νευρολόγο και ο βασικός λόγος είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει η αντιμετώπιση και για τις ημικρανίες πρέπει να μπορούμε να κάνουμε πράγματα και για τις κεφαλαλγίες τάσεως και βέβαια για τις άλλες μορφές πονοκεφάλων».
Πως αξιολογείται; Δηλαδή ένας δηλαδή όταν πάει κάποιος στο γιατρό με αυτό το σύμπτωμα τι σειρά εξετάσεων κάνει;
«Ό πρώτα ο γιατρός θα πάρει ένα ιστορικό. Δηλαδή, πώς ακριβώς είναι αυτός ο πόνος που εντοπίζεται τη συχνότητα έχει είναι πολύ σημαντικό ασθενείς που έχουν συχνούς πονοκεφάλους να κρατάνε ένα ημερολόγιο και αν μπορούν να καταγραφούν συμπτώματα τα οποία βιώνουν τη στιγμή του πονοκεφάλου ή πράγματα τα οποία έκαναν λίγο πριν τις μέρες πριν ώστε να ξέρουμε αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που το επιδεινώνουν και να ξέρουμε πόσο συχνός είναι και τι συμπτώματα έχει από εκεί και πέρα, με το ιστορικό θα προσπαθήσουμε να αποκλείσουμε άλλες μορφές πονοκεφάλων και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως για παράδειγμα μία αξονική, μία μαγνητική τομογραφία ή άλλες αιματολογικές».
Είπατε προηγουμένως για τις ημικρανίες ότι υπάρχει κληρονομικότητα, δηλαδή υπάρχει μια πως θα πάμε μια προδιάθεση; Υπάρχουν άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ηλικία, φύλο, τρόπο ζωής και καθημερινότητας που να συνδέονται με την εμφάνιση της ημικρανίας;
«Είναι λίγο πιο συχνό στις γυναίκες, είναι αφορά περίπου τον ένα στους 100 συνανθρώπους μας. Κάποια άλλη σαφή δημογραφική συσχέτιση δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως σαφής συσχέτιση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είπαμε και πριν».
Έχουν αυξηθεί δηλαδή οι ημικρανίες;
«Ακριβώς. Έρχονται όλο και πιο συχνά οι ασθενείς στο γιατρό είναι πιο ενεργοποιημένοι πια ώστε να είναι ένα σύμπτωμα το οποίο δεν θα αδιαφορήσουν. Δεν θα πουν Έλα ένας πονοκέφαλος είναι εντάξει, θα περάσει, είμαι στρεσαρισμένος, έχει συμβεί κάτι άλλο, θα το ψάξουν και με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να αντιμετωπίσουν».
Μας είπατε νωρίτερα ότι υπάρχουν τροφές που εντείνουν ή πυροδοτούν το πρόβλημα. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στο πρόβλημα;
«Κυρίως μιλάμε τώρα για συμπληρώματα διατροφής, έχουν αποδειχθεί ότι πολύ συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνη Β2, πραγματικά βοηθούν ασθενείς οι οποίοι έχουν είτε διατροφικές διαταραχές για άλλους λόγους, είτε απλά ακολουθούν ένα πολύ συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Χρησιμοποιούμε φυτικά συμπληρώματα ή τα διατροφικά συμπληρώματα για να τις αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως αυτά να είναι πανάκεια. Βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα 100% μπορεί να αραιώσουν τις κρίσεις, μπορούν να μειώσουν λίγο την ένταση των κεφαλαίων το μαγνήσιο επίσης, χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά σαν συμπλήρωμα. Πάντα βέβαια με την αξιολόγηση ενός ειδικού γιατρού, ο οποίος θα κάνει τις εξετάσεις, θα μετρήσει αν κάποια από αυτά το μαγνήσιο, για παράδειγμα, λείπει ποιες είναι οι συνήθειες του ασθενή μας στην καθημερινή του ζωή, αποφεύγει την προτιμά ώστε να μπορέσουμε να το προσαρμόσουμε».
Τα κοινά αναλγητικά φάρμακα ή τα αντιφλεγμονώδη έχουν κάποια θετική επίδραση στην ημικρανία;
«Στην κρίση της Ημικρανίας συνήθως τα απλά παυσίπονα δεν βοηθούν. Η απλή παρακεταμόλη δεν συνήθως δεν βοηθάει. Χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης του οξέος, δηλαδή πονοκεφάλου. Εξειδικευμένα φάρμακα, όπως είναι οι τριπτάνες, τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά».
Υπάρχει κάτι που να αντιμετωπίζει επακριβώς το σύμπτωμα;
«Την κρίση της ημικρανίας την αντιμετωπίζουμε συνήθως με φάρμακα που λέγονται τριπτάνες. Πρέπει να χορηγηθούν πολύ νωρίς, όταν δηλαδή ξεκινήσει ο πόνος, ώστε να είναι αποτελεσματικά. Από κει και πέρα φυσικά και τα απλά παυσίπονα έχουν θέσει, τα οποία και αυτά σε κάποιες περιπτώσεις πιο ήπιων πόνο και πιο ήπιων κρίσεων ημικρανίας μπορούν να βοηθήσουν και από κει και πέρα βέβαια ασθενείς που έχουν πολύ συχνές κρίσεις ημικρανίας έχουμε και προφυλακτικές θεραπείες, θεραπείες δηλαδή που οι ασθενείς μας τις παίρνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ώστε ει δυνατόν να αραιώσουν τα επεισόδια».
Πόσο συχνά μπορούμε να καταφύγουμε στην χρήση φαρμάκων σκευασμάτων για τον πονοκέφαλο και έπειτα για την ημικρανία;
Τα απλά παυσίπονα καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο υπό την έννοια ότι κατ’ αρχήν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να επιβαρύνουν τις ημικρανίες μας κάνουνε μια κατάσταση που λέγεται επιδείνωση εξαιτίας της κατάχρησης των ναρκωτικών οργανισμός μας κατά κάποιο τρόπο σταματάει να ανταποκρίνεται σε αυτά τα απλά παυσίπονα και οι πόνοι γίνονται όλο και πιο έντονη. Δεν πιάνουν πλέον, όπως επίσης μπορούν να κάνουν παρενέργειες και σε άλλα συστήματα του οργανισμού βαριά παυσίπονα βαριά αντιφλεγμονώδη μπορούν να πειράξουν το στομάχι μας, ή στα νεφρά μας».
Υπάρχει περίπτωση ο πονοκέφαλος ημικρανία να δημιουργείται από μια άλλη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε πρόσφατα για κάποιο άλλο ζήτημα υγείας που έχουμε;
«Αν διαβάσετε τις οδηγίες από όλα τα φάρμακα, τα πιο πολλά από αυτά κάνουν πονοκέφαλο, κάποιες ουσίες συγκεκριμένες, οι οποίες να πυροδοτούν πονοκεφάλους για άλλα προβλήματα υγείας. Επειδή είναι πάρα πολλά, δεν μπορώ να σας πω κάποιο πολύ συγκεκριμένο. Αυτά είναι πάντα καλά να αξιολογούνται με βάση το ιστορικό. Έτσι και με βάση τα της κατάστασης υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, ίσως να μην πρέπει να σταματήσουμε ένα φάρμακο που κάνει πονοκέφαλο αν είναι απαραίτητο, ίσως να μπορούμε να αλλάξουμε αγωγή που θα ανακουφίσει τον ασθενή μας».
Ποια είναι η γνώμη σας για τις εναλλακτικές θεραπείες; Υπάρχει η θεραπεία με το βελονισμό;
«Η γνώμη δικιά μου είναι ότι αυτού του είδους οι θεραπείες, κατ αρχήν ξέρουμε ότι δεν κάνουν κακό υπό την έννοια ότι δεν είναι κάτι που θα βλάψει τον ασθενή μας. Πολύ συχνά όμως, δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που οι ασθενείς προσδοκούν και το τρίτο και σημαντικότερο είναι πρώτο ασθενής. Καταφύγεις σε τέτοιες θεραπείες, καλό είναι να έχει αξιολογηθεί από έναν κλινικό γιατρό, ώστε να αποκλειστούν καταστάσεις υγείας, πιθανά σοβαρές που κάνουν πονοκεφάλους και έτσι προτού καταφύγουμε σε μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, να ξέρουμε από τι πραγματικά πάσχει και να έχουμε ένα συνολικότερο προφίλ της υγείας του».
Αναφέραμε πριν ότι ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου επηρεάζει γιατί έχει αυξημένο. Άγχος είπαμε ότι μπορεί να είναι και κάποια προδιάθεση. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να συνυπολογίσουμε, αλλά αν κάποιος πάσχει από αυτό το σύμπτωμα και θέλει άμεσα χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιο παυσίπονο να κάνει κάτι, μπορεί να αλλάξει κάτι; Ας πούμε να πάει να ξαπλώσει. Κάνει καλό να ξαπλώσει κανείς και να κοιμηθεί;
«Συνήθως ημικρανική κρίση με απλό πηγαίνοντας στο κρεβάτι να ξαπλώσεις δεν περνάει. Το σίγουρο είναι να πολεμήσει με αυτό τον τρόπο τους παράγοντες που μπορούν να προδιαθέσουν σε μια ημικρανική κρίση, να την προκαλέσουμε λίγο πιο εύκολα, όπως είπαμε, είναι το στρες και η κούραση. Δεν θα πω κάτι πολύ πρωτότυπο, αλλά ένας καλός και υγιεινός τρόπος ζωής με τακτική άσκηση, η καλή διατροφή. Όλες οι οδηγίες συστήνουν περίπου 3 φορές την εβδομάδα μια καλή ήπια άσκηση που να κρατάει τον οργανισμό σε μια καλή φυσική κατάσταση. Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, όπως βέβαια και καλύτερο καλή διατροφή και καλή ενυδάτωση. Από εκεί και πέρα το γκολφ είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο είναι και αυτό τόσο εξατομικευμένο. Ο καθένας μας και το αντιμετωπίζει και το διαχειρίζεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, μία από τις πολύ κλασικές και μέχρι πρόσφατα βασικές θεραπείες για τις ημικρανίες ήταν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όχι γιατί οι ασθενείς μας έχουν κατάθλιψη, αλλά γιατί ο τρόπος που παρεμβαίνουν σε στρεσογόνους μηχανισμούς; Φαίνεται πραγματικά ότι βοηθούν και οι ασθενείς με ημικρανία. Καλύτερα να αντιμετωπίζουμε χωρίς φάρμακα. Όλα αυτά είναι κάτι το στρες της καθημερινότητας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο για όλους μας».
Ήθελα να σας ρωτήσω αν το βλέπουμε αυτό και ανάλογα με τις εποχές, δηλαδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε ότι με πιάνει λίγο πιο έντονα αυτό το φαινόμενο την άνοιξη. Οι άλλοι λένε καταμεσής του χειμώνα υφίσταται κάτι τέτοιο;
«Πράγματι βλέπουμε περισσότερες ημικρανικές κρίσης στις περιόδους που λέτε και οι απότομες αλλαγές του καιρού μπορούν να τις προκαλέσουν. Για να πυροδοτήθουν κρίσεις ημικρανίας ο λόγος είναι οι βαρομετρικές αλλαγές στην πίεση της ατμόσφαιρας και η αλλαγή αυτή, μπορεί να προκαλέσει με τρόπο που δεν είναι ακόμα αποσαφηνισμένος σε έναν ευαίσθητο εγκέφαλο τέτοιους πονοκεφάλους. Γι αυτό σας είπα και στην αρχή, είναι σημαντικό οι ασθενείς μας να κρατάνε ένα ημερολόγιο. Και να ξέρουμε ότι ο ασθενής μας πραγματικά έχει τέτοιου τύπου ευαισθησία, καταγεγραμμένη να τον συμβουλεύσουμε σωστά, ώστε τις περιόδους που περιμένουμε μια έξαρση να είναι και εκείνος πιο προετοιμασμένος να τα αντιμετωπίσει».
Υπάρχει η σιωπηλή, ημικρανία, υπάρχει αυτός ο όρος;
«Η ημικρανία είναι πόνος, ο πόνος δεν μπορεί να είναι σιωπηλός. Υπάρχουν βέβαια ημικρανικά ισοδύναμα, υπάρχει η εκουσία ημικρανία, για παράδειγμα ο ημικρανικός ίλιγγος, που ασθενής δεν έχει τόσο έντονο πόνο, αλλά το βιώνει σαν πάρα πολύ έντονη ζαλάδα. Ζάλη υπάρχει κοιλιακή ημικρανία που είναι πόνος στην κοιλιά, που είναι κυρίως στα παιδιά που και αυτό θεωρείται ένα ημικρατικό ισοδύναμο. Πολλές φορές λοιπόν υπάρχει αυτό το μας και υπάρχει μια μάσκα σε κάποια συμπτώματα που δεν θα κάνουν την κλασική εικόνα του πονοκεφάλου του έντονου και τα λοιπά, αλλά θα εκδηλωθούν με άλλο τρόπο και εκεί ο δικος νευρολόγος θα πρέπει με το ιστορικό να μπορέσει να διακρίνει ότι υπάρχει αυτή η περιοδικότητα. Αυτή η μεγάλη έξαρση, αυτοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες και να προσεγγίσει και τέτοιες».
Μία τελευταία ερώτηση. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδάκι που πάσχει από ημικρανία και δεν μπορεί να μας αποδώσει και ακριβώς τι είναι αυτό που βιώνει;
«Η γνώμη μου είναι το θέμα εδώ είναι αρκετά εξειδικευμένο. Βοήθεια εκείνη την ώρα, όπως πάντα σε όλες τις κρίσεις, ημικρανίας είναι ένα σκοτεινό ήσυχο μέρος, θόρυβος να καθησυχάσουμε το παιδί και από κει και πέρα φυσικά να ζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή. Ειδικά στα παιδιά μπορεί να συμβαίνουν και άλλα πράγματα εκτός από τον πονοκέφαλο, την κοιλιακή, ημικρανία. Πρέπει να αποκλείσουμε και άλλα αίτια που μπορούν να πυροδοτήσουν τέτοιου τύπου επεισόδια και μετά αναλόγως το προφίλ του κάθε ασθενή ακόμα και του παιδιού. Εξατομικεύουμε την προσέγγισή μας. Πολύ συχνά στα παιδιά αναπτυξιακή λόγοι ή λόγοι σχολικού άγχους ψυχολογικού στρες μπορούν να πυροδοτήσουν ένα συνδεθούνε με τέτοιες κεφαλαλγίες ή ακόμα και ημικράνικές κρίσεις και από κει και πέρα όλα τα προβλήματα μπορούν να βρουν τη λύση».
- Ο Γιώργος Καραχάλιος είναι Ειδικός Νευρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου «Πειραϊκό Θεραπευτήριο» – Το ιατρείο του βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης, Ελ. Βενιζέλου & 25ης Μαρτίου 27