ΠΑΤΑΠΙΑ ΚΑΠΡΑΛΟΥ: «Για πρώτη φορά διεκδικούμε σοβαρά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Την Κυριακή 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα από τον “Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων” με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ομίλου, στην εκδήλωση παρευρέθηκε η δικηγόρος και Υποψήφια Βουλευτής του Β3 Νοτίου τομέα Αθηνών, κ. Παταπία Καπράλου, η οποία στην ομιλία της ανέπτυξε το θέμα “Η εθνική σημασία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα”

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Καπράλου:

Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα διατυπωνόταν για αρκετά χρόνια με καλές προθέσεις αλλά με τρόπο λανθασμένο, διότι έμοιαζε ως προτεραιότητα το πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος και όχι η ουσία, δηλαδή να ευοδωθούν οι σχετικές προσπάθειες. Η αποχώρηση της Mεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιέπλεξε νομικά ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως σύνθετη κατάσταση και δυσκόλεψε το εγχείρημα της επιστροφής.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να επαναφέρει το αίτημα σε διεθνές επίπεδο, μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική διεκδίκησης, αρχής γενομένης από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει το ζήτημα με σοβαρότητα και επισημότητα στον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια να αρθρογραφήσει για τα Γλυπτά στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Εδώ και τρία η κυβέρνηση εφαρμόζει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική στρατηγική διαπραγμάτευσης για την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία αξιοποιεί την πολιτιστική διπλωματία, με έμφαση στη συστηματική ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος και την κατάρριψη των βρετανικών θέσεων.

Δεδομένου ότι πλέον έχει διαμορφωθεί διεθνώς κλίμα υπέρ της επιστροφής κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει μεν εθνικό και νομικό θέμα, αλλά ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε οικουμενική απαίτηση με έντονη ηθική, ιστορική και πολιτισμική διάσταση.

Η επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άμεση οπτική επαφή με το Μνημείο θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός, που θα ενίσχυε το διεθνές κύρος και την «ήπια ισχύ» της χώρας, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή ώθηση στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία, αφού θα προσέλκυε επισκέπτες που θα ήθελαν να θαυμάσουν το Μνημείο ενιαίο και αδιαίρετο στη φυσική, αισθητική και νοηματική του οντότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να το πετύχει μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.