Ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως χάρισε στην ηγεσία της ΝΔ μία καθαρή νίκη με ορίζοντα τετραετίας και ίσως και δυνατότητα συνταγματικής αναθεώρησης άνευ συναίνεσης από έτερο πολιτικό σχηματισμό, αν επαναληφθεί στις επερχόμενες εκλογές η πανωλεθρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γιατί συνέβη αυτό; Μα επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άρθρωσε αντίλογο, δεν εξέφρασε αντιπρόταση. Μπορεί κάθε δημοκράτης πολίτης εντός δημοκρατίας να έχει Ελευθερία Λόγου, μέχρι του ακραίου πλην γλαφυρού σημείου ίσως να μπορεί και να καθυβρίζει τον Πρωθυπουργό φωνασκώντας στην πλατεία Συντάγματος τω όντι, σίγουρα όμως μία τέτοια στάση αγανάκτησης δεν συνιστά αντιπρόταση, ούτε γόνιμη άσκηση συνταγματικού δικαιώματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστά κυβερνητική αντιπρόταση.
Η χώρα λοιπόν χρειάζεται δύο σοβαρές αλλαγές, εκ των οποίων η πρώτη φαίνεται ήδη να πραγματοποιήθηκε πιο αυτόματα.
- Την επάνοδο του ΚΚΕ, που ως η πραγματική αριστερά, εκείνη που δεν επιθυμεί να κυβερνήσει αλλά καθ’ ομολογίαν του Γενικού του Γραμματέα θέλει να διατρανώνει τον λόγο της ως αντιπολιτευτική εγγύηση που θα προστατεύει τα δικαιώματα εργαζομένων και αδυνάτων έναντι της επέλασης της νέας καπιταλιστικής εποχής,· της εποχής εκείνης που δεν προτάσσει τον επιχειρηματία ιδιοκτήτη επιχείρησης αλλά το fund, εκείνης που δεν προκρίνει τον κεφαλαιοκράτη ως ιδιοκτήτη ακινήτων ή αυτοκινήτων αλλά ως χρήστη και δανειζόμενο με leasing, εκείνης που λειτουργεί με επιδόματα και pass, κατ’ εφαρμογή των προτάσεων του πνευματικού πατέρα της εν λόγω σύλληψης κ. Κλάους Ρέκλινγκ και των συν αυτώ. Το ΚΚΕ λοιπόν επανέρχεται ως φωνή καταγγελίας στο προσκήνιο, ως ελάσσων πλην βροντερή αντιπολίτευση ουσίας, με ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 10%. Πρωτόγνωρο θα πει κανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει την ίδια παράδοση στην αριστερά με την δική μας χώρα, δεν έχει τους μισούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες να προέρχονται από οικογένειες διωγμένων και εξορισμένων που θεωρούν συνειδητά δίκαιο και σοβαρό να υπάρχει ένα ΚΚΕ στην αντιπολίτευση να θυμίζει τις κοινωνικές ιστορικές αδικίες και ζυμώσεις που μας έφεραν ως εδώ.
- Το δεύτερο και σημαντικότερο, το βασικό μάλιστα διακύβευμα των δεύτερων επαναληπτικών εκλογών στις 25/6/2023, δεν είναι άλλο από την παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ. Η κεντροαριστερά πανευρωπαϊκά, μαζί με την κεντροδεξιά, κυβερνούν εναλλάξ διασφαλίζοντας τις συνθήκες ομαλότητας, οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένου, σε όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη. Αποτυγχάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η νέα κεντροαριστερά, ολοκληρώνει τον ιστορικό του κύκλο, εκείνον του προσωποπαγούς κόμματος στο οποίο κατέληξε και που ήρθε να υπογράψει όσα οι «άλλοι» δεν μπορούσαν να περάσουν, ενώ εντέλει μοιραία διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.
Πεδίο δόξης λαμπρό, για όποιον δεν επιθυμεί την παντοδυναμία της κεντροδεξιάς, για όποιον επιθυμεί να συνδράμει στην οικοδόμηση μίας σοβαρής αντιπρότασης διακυβέρνησης για τις μεθεπόμενες εκλογές σε 3-4 χρόνια, να αναζητήσει τις κοινωνικές του καταβολές στο νέο ΠΑΣΟΚ και να ζυμωθεί στην προοπτική αυτή. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οικογενειακές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί, αποτελούσαν ανέκαθεν την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης και την πλατιά βάση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς. Ακόμη και αν φαίνεται πως οι περισσότεροι εξ αυτών, από φόβο για την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να στρέψει στην σοβαρότητα, την ομαλότητα και την αντιπρόταση το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ (που φέρεται να οδηγείται στην απόσυρση) ψήφισαν Μητσοτακη, είναι απολύτως βέβαιο ότι αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές, θα αναζητήσουν τις ρίζες τους στο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.
Όχι στη βάση μίας βίαιης αντιπολίτευσης, μα στη λογική της συνεχούς αναζήτησης μίας γόνιμης κυβερνητικής αντιπρότασης για την χώρα.
Δεν είναι τυχαίο που η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει στην Ελλάδα την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας αργότερα φέτος το καλοκαίρι, συνομιλώντας μόνο με αυτά τα δυο κόμματα, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μεγαλώνει την πίτα, αυτό φέρνει τον πλούτο και τις διεθνείς επενδύσεις, αυτό αυξάνει το κοινωνικό μέρισμα που θα κληθούν με διαφορετικό τρόπο στο μέλλον να μοιράσουν τα δύο αυτά κόμματα, βάσει διαφορετικών πολιτικών.
Εξ ου και είναι απαραίτητο η χώρα μας να αναδείξει ως αντιπρόταση στη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ.
- Ο Πάρις Παπαβασιλείου είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης των καταστημάτων οπτικών OCCHIO PAPAVASILIOU και συντονιστής του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών.