Ο Γιώργος Ρούσσης και ο Πολυχώρος «Αρχαίο Ελληνικό Συμπόσιο»

roussisO Γιώργος Ρούσσης είναι ένας διεθνούς φήμης αναγνωρισμένος και πετυχημένος γλύπτης. Με σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και με υποτροφία, έχει φιλοτεχνήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό πολλά γλυπτά έργα όπως προτομές, ανδριάντες και μνημεία, μοντέρνα και κλασικά, ορειχάλκινα και μαρμάρινα, βάζοντας την υπογραφή του, σε πολύ σημαντικές ιδιωτικές και δημοτικές συλλογές. Έχει βραβευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη φιλοτέχνηση του νομίσματος σειράς «ΕΥΡΩ» και πήρε το χρυσό βραβείο για τον Λέοντα του Πειραιά (Πόρτο Λεόνε).  Άς δούμε αναλυτικά τί έχει να μας πει και ο ίδιος….

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

 

-Κύριε Ρούσση πείτε μας λίγα λόγια για το καλλιτεχνικό σας προφίλ.

«Καλλιτεχνικό προφίλ; Τί να πει κανείς; Η κλήση μου είναι προς την παράδοση. Δηλαδή φιλοτεχνώ ιδιαίτερα ήρωες, αρχαία μνημεία, προτομές και ότι έχει να κάνει με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Από παιδί μου άρεσε πάντα η Αρχαία Ελληνική Ιστορία, γι αυτό και ασχολήθηκα με αυτού του είδους την Τέχνη. Αυτό είναι εν ολίγοις το καλλιτεχνικό μου προφίλ».

 

-Πολιτισμός γι εσάς τι σημαίνει;

«Πολιτισμός σημαίνει η συνέχεια της ζωής, η ειρήνη, η αγάπη, η πρόοδος, σε αυτό που κάναμε και σε αυτά που θέλαμε να κάνουμε. Όταν υπάρχει εξέλιξη των ανθρώπων με ότι καταπιάνεται, αυτό είναι ο πολιτισμός».

 

bronze-sculpture-Ποιό ήταν το ερέθισμα ώστε να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με τον πολιτισμό;

«Η αγάπη μου για την παράδοση και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με οδήγησε να ασχοληθώ με την φιλοτέχνηση που αφορά ήρωες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού»

 

-Τα έργα σας περιορίζονται μόνον σε αρχαίες προτομές και γιατί;

«Γιατί είναι κάτι που σαν λαός έχουμε ανάγκη και κυρίως η νεολαία, να ξέρει ποιοί ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ποιές ήτανε οι εκφράσεις τους, και τί σημαίνουν γι εμάς τούς Έλληνες. Μην ξεχνάμε ότι ο αρχαίος πολιτισμός ξεκίνησε από την Ελλάδα και διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Γι αυτό πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να γίνουν πολύ γνωστά όλα τα έργα και να γνωρίζουμε όλοι οι Έλληνες ποιοί είναι και ποιές είναι οι φυσιογνωμίες τους , γι αυτό και ασχολούμαι με τις προτομές των Αρχαίων Ελλήνων».

 

-Οι συνεργασίες που κάνετε είναι μόνο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;

«Οι συνεργασίες μου είναι γενικά σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν έργα μου στον Καναδά, στην Κύπρο, στην Ρωσία και φυσικά στην Ελλάδα, στις Πλατείες, στους Δήμους και κάποιες ιδιωτικές συλλογές. Με λίγα λόγια ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός πρέπει να βρίσκεται παντού και πάντα».

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA-Ποιό είναι το κόστος αυτών των έργων;

«Είναι ανάλογα το έργο πού θα ζητηθεί είτε στην Ελλάδα, είτε στο Εξωτερικό. Σκοπός βέβαια είναι να βγει το έργο σωστό και τα άλλα μετά γίνονται…»

 

-Είστε διεθνούς φήμης αναγνωρισμένος γλύπτης. Πιστεύετε ότι στο εξωτερικό ανθεί η τέχνη σας περισσότερο από ότι στην Ελλάδα;

«Επειδή στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αγάλματα είτε στα Μουσεία, είτε σε διάφορους Πολιτιστικούς χώρους, μπορεί να μην προκαλούν τόσο το ενδιαφέρον των Ελλήνων , αλλά όταν είναι στο Εξωτερικό τότε η ψυχολογία είναι τελείως διαφορετική. Βλέπει με άλλο πρίσμα τα πράγματα και λειτουργεί διαφορετικά».

 

-Πιστεύετε ότι παίζει ρόλο και η παιδεία που έχει ο κάθε λαός;

«Η παιδεία είναι το Α και το Ω που κληρονομεί ο κάθε λαός. Θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία οι Τέχνες. Όπως Ζωγραφική, Γλυπτική, Μουσική, κλπ.  έτσι ώστε να είναι ενήμεροι οι Έλληνες και ποιό δημιουργικοί σε αυτό πού λέγεται Ελληνικός Πολιτισμός, καθ΄ ότι η πηγή του πολιτισμού είναι η Ελλάδα μας».

 

-Εκτός από την Γλυπτική ασχολείσθε και με άλλου είδους τέχνη;

«Ασχολούμαι με τη ζωγραφική, αλλά δεν με τραβάει ιδιαίτερα γιατί μπερδεύομαι με τα χρώματα. Στη ζωγραφική χρησιμοποιώ αφαιρετικό τρόπο κατασκευής, ενώ στη γλυπτική λειτουργώ τελείως διαφορετικά».

 

roussis-6-Είστε και συντηρητής έργων;

«Ναι βέβαια. Αυτό μου αρέσει γιατί έχει μία ιδιαιτερότητα. Είναι σαν  να γίνεται αναβίωση των έργων από την αρχή».

 

-Απ’ ότι ξέρουμε, έχετε δημιουργήσετε έναν Καλλιτεχνικό Οργανισμό ή Πολυχώρο;

«Ναι, έχω είδη ξεκινήσει. Έχει φτιαχτεί αυτός ο Πολυχώρος ο οποίος είναι σε συνεργασία με τον γιό μου. Είναι ένας χώρος ο οποίος βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 39 στην Καλλιθέα και είναι κατασκευασμένος έτσι, ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα. Υπάρχει βεστιάριο με χλαμύδες και άλλα αξεσουάρ της εποχής εκείνης, όπου μπορεί όποιος θέλει να δοκιμάσει και να ντυθεί έτσι, υπάρχει το ανάκλιντρο, το Αρχαίο Ελληνικό κρασί που είναι παραγωγής του γιού μου, και γενικά είναι μία ατμόσφαιρα της Μινωικής εποχής. Φυσικά σε αυτόν τον χώρο μπορούν να γίνουν πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Ο Πολυχώρος αυτός έχει βαπτιστεί με το όνομα ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ».

 

-Ασχολείσθε με άλλου είδους δραστηριότητες ή χόμπι;

«Ναι. Ασχολούμαι με την τοξοβολία, το διάβασμα, με τη μαγειρική, τη γευσιγνωσία και την οινογνωσία».

 

-Ποιά είναι η πολυπόθητη επιθυμία σας όσον αφορά τα καλλιτεχνικά σας ενδιαφέροντα;

«Είμαι από τούς λίγους τυχερούς ανθρώπους που ότι ήθελα το είχα στην ζωή μου. Δεν έχω κανένα παράπονο. Το μόνο που λαχταράω τώρα είναι να γίνει το  Νούμερο 1 ο Πολυχώρος μου, το ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ και τίποτα άλλο».

roussis_sabrina
Ο Γιώργος Ρούσσης με την Σαμπρίνα η οποία πόζαρε για τη φιλοτέχνηση προτομής
glypths-680x365
Με το γιό του Μανώλη αναπλάθουν και συντηρούν την προτομή  του Αιμίλιου Βεάκη στον Πειραιά

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s