
Ήταν θέμα χρόνου πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση του εκλογικού νόμου, τον οποίο πολύ πρόχειρα (όπως αποδείχθηκε) έφερε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την διόρθωση των τεράστιων προβλημάτων που διαφαινόταν ότι θα έφερνε ο νόμος αυτός.
Ο εκλογικός νόμος, γνωστός ως «Κλεισθένης», έθετε τους εκλεγμένους δημάρχους σε ομηρεία, αφού οι περισσότεροι δεν είχαν την πλειοψηφία στο Δημ. Συμβούλιο, ενώ μικρές παρατάξεις (ακόμα και κάτω του 1% σε ποσοστό) αποκτούσαν ξαφνικά έδρες. Αν και η εύηχη ονομασία του σε «απλή αναλογική» προβαλλόταν ως δημοκρατική, έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους –υπό προϋποθέσεις- να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ανατρέποντας ακόμα και τον εκλεγμένο Δήμαρχο…
Το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ο νικητής του Β’ γύρου σημερινός Δήμαρχος, έχει μόλις 7 από τις 49 έδρες είναι πολύ τρανταχτό.
Στη Νέα Σμύρνη διαφάνηκε από την αρχή ότι ο «Κλεισθένης» θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Ο καθένας ερμήνευσε το αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Ο νικητής δήμαρχος ως νίκη αφού κέρδισε τις εκλογές, οι ηττημένοι ως δική τους νίκη γιατί είχαν πιο πολλές έδρες από πριν… Η ουσία είναι πως ο Σταύρος Τζουλάκης έχοντας πάρει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό την τελευταία 20ετία με 37,92 % (τον περνά μόνο ο εαυτός του που πήρε 43,52% το 2010) βρέθηκε με μόλις 15 συμβούλους από τους 41. Έτσι ένα αποτέλεσμα που σε όλες τις εκλογές από το 1974 και μετά θα ήταν «καθαρή νίκη» χωρίς καμία αμφισβήτηση, τώρα εμφανιζόταν ως «οριακό»…
Να σημειώσουμε ότι το 1974 ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης εκλέχθηκε Δήμαρχος έχοντας λάβει μόλις 15,90% στον Α’ γύρο. Το ίδιο και ο Γιώργος Κουτελάκης το 1998, που έλαβε 21,57% στον Α’ γύρο, ενώ και στις άλλες 2 εκλογικές του νίκες ποτέ δεν είχε λάβει πάνω από το ποσοστό που πήρε τώρα ο Στ. Τζουλάκης (33,59% το 2002 και 34,74% το 2006). Παρ’ όλα αυτά και οι 2 πρώην Δήμαρχοι διοίκησαν χωρίς προβλήματα αφού διέθεταν ισχυρή πλειοψηφία εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο (19 από 31, ή 20 από 33) εφαρμόζοντας έτσι πλήρως το έργο τους.
Ο «Κλεισθένης» λοιπόν καταργείται και θα περάσει στην ιστορία ως ένας αποτυχημένος εκλογικός νόμος, μία παρένθεση, ένα πείραμα, που εφαρμόστηκε μόλις μία φορά…