Γ. Πατούλης: « Η Αυτοδιοίκηση μπροστά για την προστασία της υγείας των πολιτών»

Άρθρο του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για τις βασικές πολιτικές των Υγιών Πόλεων στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Τον κρίσιμο και διευρυμένο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, στη διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής των Υγιών Πόλεων, μέσα και από την ενδυνάμωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπογραμμίζει σε άρθρο του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Παρασκήνιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο κος Πατούλης, υπό την διπλή ιδιότητα του Περιφερειάρχη και του Ιατρού, επισημαίνει την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα αξιόπιστο και ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα υπηρέτει το βασικό στόχο της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας των πολιτών, ενώ παράλληλα θα ικανοποιεί τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές, ώστε να σταματήσει η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και ο πολίτης να έχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Αναφερόμενος στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, ο κος Πατούλης υπογραμμίζει ότι «είναι δεδομένο ότι ο προσωπικός ιατρός πρόκειται να συμβάλει στην αναβάθμιση της υγείας των πολιτών σε επίπεδο πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου για  αυτό και οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν τον νέο θεσμό», εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του στην επιβολή προστίμων για όσους πολίτες επιλέξουν να μην εγγραφούν, καθώς όπως; χαρακτηριστικά αναφέρει  «ο προσωπικός ιατρός αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενούς». 

Παράλληλα, ο κος Πατούλης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα φαίνεται ότι κλείνει επιτυχώς την παρένθεση της πανδημίας, επισημαίνει ότι η συνεργασία της Ιατρικής Επιστήμης με τις Πολιτικές αρχές ήταν αυτή που οδήγησε στην αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής με το λιγότερο δυνατό κόστος. «Αναδείχθηκε πόσο ευεργετική για τον πολίτη είναι η συνεργασία των Επιστημών Υγείας και των Πολιτικών Αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης,προσδιορίζοντας ως την καρδιά της πολιτικής για τις Υγιείς Πόλεις την προστασία της υγείας και την ευεξία.