«Η στρατηγική της ακρίβειας είναι δημιούργημα της ΝΔ»

Του Πολυδώρου Συρίγου

Έφυγε ο «παλιός» ο χρόνος και μας άφησε βαριά «κληρονομιά» το κύμα ακρίβειας, τις συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ο νέος χρόνος δεν έρχεται με… δώρα, αλλά με περαιτέρω αυξήσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα η «τσέπη» του πολίτη να συνεχίζει να αδειάζει και η αγοραστική του δύναμη να εξασθενεί.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό Ανάπτυξης, συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα. Αρνούνται να δουν κατάματα την πραγματικότητα και δείχνουν ανήμποροι να σταματήσουν το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα αδυνατούν πολιτικά, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τι και αν το τελευταίο εξάμηνο, οι τιμές βασικών αγαθών τραβούν την ανηφόρα, με αυξήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, αγγίζουν μεσοσταθμικά το 20%, τι και αν οι τιμές των ενοικίων τείνουν να ξεπεράσουν το μισό ενός μέσου μισθού, τι και αν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ασφυκτιά υπό το βάρος του ενεργειακού και όχι μόνο κόστους, η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική επιδομάτων και ευκαιριακών παροχών ρίχνοντας στάχτη στα μάτια μας. Δεν έχει την πολιτική βούληση μόνιμων και σταθερών λύσεων, όπως προχώρησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιλέγει να κρατά ψηλά το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στα καύσιμα, θέλοντας να μαζεύει χρήματα για «παροχολογία» ενόψει των εκλογών.

Η επιλογή της κυβέρνησης, να μην αναχαιτίσει την ακρίβεια άμεσα και ακαριαία με στοχευμένες παρεμβάσεις, την εξυπηρετούσε και την εξυπηρετεί στους δημοσιονομικούς και πολιτικούς της στόχους.

Η στρατηγική της ακρίβειας, που επέλεξε η κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι σε μελλοντικό χρόνο θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα του παραγωγικού ιστού της χώρας, με δυσάρεστες συνέπειες στην ανάπτυξη και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό θα πρέπει να τερματιστεί το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, κάνοντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων, δίνοντάς του ισχυρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα του προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της.

Πρέπει να δώσουμε ηχηρή απάντηση στα δύο κόμματα του τεχνητού διπολισμού. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε θέση οδηγού των εξελίξεων προκειμένου να ξαναδώσει την ελπίδα, που μας στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια, για ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας.

* Ο Πολύδωρος Συρίγος είναι:
– Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Νέας Σμύρνης
– Μέλος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής