«Σμύρνη μου Αλησμόνητη Πατρίδα» του Πασχάλη Τόνιου στο Πολεμικό Μουσείο

Μια εξαιρετική βραδιά απόλαυσαν την Τρίτη 31/1 το βράδυ στο κατάμεστο Πολεμικό Μουσείο οι καλεσμένοι του Πασχάλη Τόνιου, του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Ερυθρού Σταυρού.  Το μουσικοποιητικό έργο του καλλιτέχνη βασισμένο σε ποίηση των Σεφέρη, Καβάφη, Παλαμά, Κ.Χ. Μύρη, Εφταλιώτη και στα διηγήματα των Μυριβήλη, Σωτηρίου, Horton έφερε πόνο στην καρδιά και δάκρυα στα μάτια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Νέας Σμύρνης για τη συναυλία: «Η Καταστροφή της Ιωνίας προκάλεσε ένα τρομερό εθνικό τραύμα, από το οποίο, είναι αλήθεια, δεν έχουμε ακόμα συνέλθει. Κι ας πέρασαν 100 χρόνια. Πληγώθηκε πολύ βαθιά η εθνική μας υπερηφάνεια. Οι λέξεις Μικρασία και Σμύρνη, ακόμη και σήμερα, προκαλούν συγκίνηση σε εκατομμύρια Έλληνες.

Οι παλιότερες γενιές σημαδεύτηκαν από το γεγονός. Σήμερα αυτό έχει αμβλυνθεί πάρα πολύ. Λείπουν πια οι άνθρωποι που τα έζησαν, είναι λιγοστοί και οι απόγονοί τους. Σε 20-30 χρόνια ελάχιστοι θα μιλούν για εκείνα τα γεγονότα. Η Καταστροφή θα περάσει στη λήθη της Ιστορίας. Θα τη θυμούνται μόνο οι ιστορικοί, που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα.

Να, όμως, που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Πασχάλη Τόνιο. Η Σμύρνη είναι το πάθος του. Μελετά γι’ αυτήν διαρκώς. Κι όσο τη μελετά τόσο περισσότερο κυριεύεται από τη γοητεία της, θαμπώνεται από την ομορφιά της. Όλη η διεργασία γίνεται έρωτας και καταλήγει στο χαρτί και στο πεντάγραμμο. Κι από κει γράφεται στην καρδιά και στην ψυχή μας. Ευχαριστούμε τον Πασχάλη Τόνιο γι’ αυτό. Του ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι ακούραστος και δημιουργικός για πολλά ακόμα χρόνια, ώστε η Σμύρνη να μη λησμονηθεί από κανέναν».

Τα τραγούδια της παράστασης ερμήνευσαν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Πέτρος Γαιτάνος, Γρηγόρης Βαλτινός, Μαρία Σουλτάτου και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Συμμετείχε η Παιδική Ορχήστρα του Δημήτρη Τυπάλδου ενώ ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Φωτογραφίες: Ελένη Γρηγοριάδου