ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση για τις κλιματικά ουδέτερες και ανθεκτικές πόλεις

Με συμμετοχή δεκάδων δημοτών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Πολυχώρο «Γαλαξίας», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Απριλίου η πρώτη εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση για τις κλιματικά ουδέτερες και ανθεκτικές πόλεις.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η συνειδητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να προσανατολιστεί και να επιμείνει σε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την σταδιακή μετατροπή της Νέας Σμύρνης σε μια κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική πόλη.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος
Κουτελάκης
, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «να ετοιμάσουμε την πόλη μας ώστε
να είναι καταρχήν ανθεκτική σε μια εποχή κοινωνικής, πολιτιστικής και κλιματικής κρίσης» με τις κατάλληλες δράσεις στις οποίες ήδη επικεντρώνεται η Δημοτική Αρχή, όπως:

  • Ο εμπλουτισμός και η συντήρηση του πράσινου
  • Η Δημόσια και Δημοτική συγκοινωνία με εναλλακτικό καύσιμο ή ρεύμα
  • Η ενθάρρυνση της χρήσης ποδήλατου
  • Η δημιουργία δημόσιων χώρων φόρτισης αυτοκινήτων για ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων
  • Η χρήση βιοκλιματικών υλικών στις παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα
  • Η Αλλαγή και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού σε led
  • Η παροχή κινήτρων για εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου ή άλλης μορφής καθαρή ενέργεια για την θέρμανση.
  • Ο διαχωρισμός απορριμμάτων στην πηγή με έμφαση στα βιοαπόβλητα
  • Η ανάπτυξη και βελτίωση της συστηματικής συλλογής ανακυκλώσιμων
    υλικών.
  • Η καθιέρωση του συστήματος «Πληρώνω όσο ρυπαίνω».

Στις ζοφερές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την αλλαγή του κλίματος αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Νίκος Χρυσόγελος Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο είναι θετικό, όπως είπε, ότι μπορούμε ακόμα να κάνουμε πράγματα που μας αφορούν καθώς όλες οι αναγκαίες δράσεις αφορά άμεσα εμάς και τα παιδιά μας δηλαδή τις παρούσες γενιές και όχι τις μελλοντικές γενιές γενικώς. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Αθήνας όπου μέσω ενός προγράμματος τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε 52 σχολεία μπορεί να παραχθεί ενέργεια και για τα 400σχολεία του Δήμου. Απαραίτητη προϋπόθεση όπως τόνισε είναι συμμετοχή των πολιτών σε κλιματικά φόρουμ και κλιματικές συνελεύσεις νέων ανθρώπων.

Η Πολεοδόμος Χωροτάκτης Ρόιδω Μητούλα, στην εισήγησή της, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή επέμεινε ότι από την στιγμή που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες είναι δύσκολο να πείσουμε τον πολίτη ότι δεν πρέπει να εξαντλούμε τους πόρους αλλά να τους μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά. Από το πλήθος των στοιχείων που ανέφερε εντυπωσιακό είναι ότι 3,5 δις άνθρωποι κατοικούν σε πόλεις. Οι πόλεις καταλαμβάνουν το 3% τουπλανήτη και εκπέμπουν το 75% των αερίων.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε τι συμβαίνει και η τελευταία που μπορεί να δράσει» τόνισε στην συνέχεια, ανοίγοντας την ομιλία της, η Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Νέας Σμύρνης. Η κ. Καραβασίλη υποστήριξε ότι «η Νέα Σμύρνη μπορεί να κάνει την διαφορά καθώς δημιουργήθηκε βάσει πολεοδομικού σχεδίου, με πρόβλεψη για χώρους πρασίνου, γεγονός που την καθιστά μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά». «Αρκεί να έχει τον κόσμο στο πλευρό της» πρόσθεσε, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «η ιδιοκτησία έχει σταθεί πολλές φορές εμπόδιο στις εκάστοτε προθέσεις των δήμων να εφαρμόσουν οικολογικές πολιτικές». Στο πλαίσιο αυτό και με άξονα το μήνυμα «Η Νέα Σμύρνη αλλάζει κλίμα», παρουσίασε τις δράσεις προτεραιότητας για μια Νέα Σμύρνη μηδενικών εκπομπών και αποβλήτων, μια πόλη καθαρή και πράσινη, μια πόλη για τον πεζό και το ποδήλατο, μια πόλη πολιτισμού και μνήμης, μια βιώσιμη πόλη για τον πολίτη που αξίζει να ζεις!

Τέλος, η Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός επισήμανε ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι κυρίως κρίση πολιτισμού καθώς το περιβάλλον έχει το προνόμιο να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Τόνισε ότι από την κλιματική κρίση πλήττονται κυρίως οι ευάλωτοι και χαρακτήρισε
«εξαιρετικά σημαντική την συμμετοχή πολιτών και φορέων». «Μπορούμε να
δημιουργήσουμε κλίμα επικοινωνίας μέσα στο Δήμο παρά τις πολιτικές
διαφορές. Και επιπλέον, ακούστε τα παιδιά, ακούστε τους νέους»
κατέληξε.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Νέας
Σμύρνης, Νόρα Γαλανοπούλου και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος
Πρασίνου και Νεολαίας Κώστας Αναγνωστόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Γιώργος Γουρναρόπουλος.