Η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί στη διασπορά fake news σχετικά με τη διαχείριση του νερού, διακινώντας την αβάσιμη θέση ότι η κυβέρνηση δήθεν ιδιωτικοποιεί και δήθεν «ξεπουλά» την ύδρευση. Καταρχάς, τα στελέχη της αντιπολίτευσης ξεχνούν (είτε σκόπιμα είτε από άγνοια) πως ο δημόσιος έλεγχος του νερού προστατεύεται από το Σύνταγμα, αφού σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνει και το πόσιμο νερό. Επομένως, παραπληροφορούν τους πολίτες για μία ακόμα φορά.
Με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ιδρύεται Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο και την εποπτεία της διαχείρισης του νερού, θωρακίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των παρόχων ύδατος (αρ.3) και αποτρέποντας τις «πελατειακές» πιέσεις και τα διάφορα ρουσφετολογικά παιχνίδια που όλοι ξέρουμε πως συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες. Δεν εκχωρείται καμία αρμοδιότητα υδατικής πολιτικής προς τη νέα Ρυθμιστική αρχή, αφού την πολιτική για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων εξακολουθεί να την έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 295 φορείς παροχής ύδατος. Από αυτούς, μόλις το 42% των οργανισμών υποβάλλει συστηματικά τα στοιχεία που υποχρεούται από τον νόμο στην πλατφόρμα του συστήματος και τα έχει αναρτήσει δημόσια, ενώ δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, καταγράφουν απώλειες υδάτων μέχρι και 62%, ενώ ο μέσος όρος απωλειών είναι 35,6% στο πόσιμο νερό. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν έως και δύο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν. Είναι εμφανής η έλλειψη της συστηματικής αποτύπωσης της κατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να ιεραρχηθούν τα απαιτούμενα έργα, αλλά και η έλλειψη κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.
Η αντιπολίτευση, με αυτά που υποστηρίζει, ουσιαστικά μας λέει πως επιμένει να υπερασπίζεται αυτό το ανεπαρκές πλαίσιο εποπτείας και ότι θέλει να διατηρηθούν τα ρουσφέτια, τα «χατίρια» και η μειωμένη διαφάνεια. Αυτό φάνηκε από τα μόλις εννέα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το 2015 ως το 2019, σε αντίθεση με τα εξήντα δύο πρόστιμα που επέβαλε από το 2019 ως το 2020 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Με τον συγκεκριμένο νόμο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προστατεύει το πιο πολύτιμο αγαθό, το νερό, και θεραπεύει μία ακόμα διαχρονική υστέρηση και παθογένεια του ελληνικού κράτους.
* Η Παταπία Καπράλου είναι Δικηγόρος, Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Νοτίου Τομέα Αθηνών